Diensten en producten

Meetinstrumenten: foto van de wijk

Overzicht scansDe meetinstrumenten, die SOVIC heeft ontwikkeld in samenwerking met de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit, zijn beschikbaar voor organisaties die deze willen inzetten in hun eigen sociaal-maatschappelijke wijkprojecten. Het uitzetten en uitvoeren van de meetinstrumenten, in de vorm van scans,  gebeurt door de afnemer. SOVIC analyseert de uitkomsten.

Naast een gefundeerde en samenhangende analyse van de sociale vraagstukken, biedt de toepassing van de meetinstrumenten nog een groot voordeel. In toenemende mate namelijk vragen gemeenten, fondsen en andere donoren,naar de maatschappelijke kosten en baten van projecten. Toepassing van de meetinstrumenten levert een duidelijk beeld op van de actuele vraagstukken. Op basis daarvan kunnen de maatschappelijke kosten redelijk nauwkeuring worden vastgesteld. Na implementatie van het project kan worden geanalyseerd welke effecten zijn gerealiseerd. Met deze gegevens kan een kosten/baten analyse worden opgemaakt. Dus: wat zijn voor de gemeenschap de kosten van de vraagstukken en wat zijn de baten als deze worden opgelost. Deze kosten/baten analyses zijn van belang voor banken, sponsors en andere financiers van sociaal-maatschappelijke projecten.

De meetinstrumenten bestaan uit een 7-tal veelzijdige en effectieve scans:

  • De interne scan: een diepgaande analyse van een sportvereniging, cultuurvereniging, sportstichting en cultuurstichting, als startpunt voor maatschappelijke impact en verbetering
  • De wijkenquête: de identificatie van vraagstukken in de wijk en de mogelijke positieve invloed van de sportvereniging, cultuurvereniging, sportstichting en cultuurstichting: sport en cultuur als mogelijke oplossing voor wijkproblemen.
  • De issuescan: een scan als check van de match tussen gemeente en wijkbewoners: hoe goed komen de meningen van de wijk overeen met de doelstellingen van de gemeente.
  • De stakeholderscan: een ‘speed-date scan’ als brede opzet naar optimale coalities: welke partijen willen echt investeren in de wijk.
  • De partnerscan: een verdieping van de stakeholderscan en opmaat naar echte coalitievorming: welke partijen willen meedoen, passen bij elkaar en zijn samen tot meer in staat.
  • De talentenscan: de talentenscan is een objectieve, opbouwende en vooral diepgaande analyse van drijfveren, talenten en ontwikkelmogelijkheden.
  • De coalitiescan: naar het mens-niveau in de gevormde coalitie: welke personen van elke stakeholder vormen het effectiefste team.


Voor meer informatie:
Sandra Schenk
06 - 46607071
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Partners:            fonds21           rabobank           kansfonds

Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar 2017:HVK Logo liggend RGB124353 VL LOGO 2017  37001 EVF Logo CMYK  knltb logo rgb lig  KOMPAN NoPayoff CMYK  LOGO Nieuwspoort 2017 284C4064 Logo MA NL RGB mboRijnland logo kleur RGB    DH NL Rgb Comp   min OCW Logo1RO VJ Logo 2 RGB pos op wit x nl