JATIZ: Jongeren Academie Talent in Zich

JATIZ: Van probleemjongeren naar krachtjongeren

Jongeren van 17 tot 27 jaar met complexe problemen. Schulden, drugsgebruik, criminaliteit, vaak thuisloos, geen werk, geen schoolopleiding. Jongeren die de aansluiting met de samenleving kwijt zijn. Jongeren zonder toekomstperspectief. Zonder vertrouwen in de wereld rond hen heen. Jongeren die de kracht missen om hun situatie zelfstandig aan te pakken.

Deze grote groep jongeren vormt de wereld van JATIZ. De Jongeren Academie Talent in Zich. Een SOVIC-programma gestart in 2013. JATIZ zoekt de jongeren op, onder meer met een speciaal ingerichte talentrencamper en gaat ze helpen. Dat betekent eerst vertrouwen winnen. Duidelijk maken dat JATIZ geen systeem is met van 9 tot 5 medewerkers. Maar oprecht betrokken is bij hun situatie. Vanuit dat opgebouwde vertrouwen zet JATIZ de jongeren als het ware in hun kracht door ze te overtuigen dat iedereen, ook zij, over talenten en vaardigheden beschikken. Dat ze iets kunnen bereiken. En als dat eenmaal tot ze doordringt, spreekt JATIZ niet meer van probleemjongeren of thuislozen, maar van krachtjongeren. Dan kijken we samen met hen naar wat ze kunnen en willen. Niet naar wat ze niet kunnen. Met als uitgangspunt: iedereen heeft talent. Iedereen heeft mogelijkheden. Die moeten de jongeren zien, anders bestaan ze niet voor hen.

En dan gaat de bal rollen. Vooruit. Stap voor stap. Op weg naar:

  • Een gezonde levensstijl
  • Structuur
  • Een traject voor de aanpak van de specifieke problemen
  • Een opleiding, leerplek, stageplaats of passende baan

Hoe gaat JATIZ van start

JATIZ hanteert een gevalideerde methodiek bij de begeleiding van thuisloze jongeren. Deze bestaat uit een talentenscan. Vervolgens biedt JATIZ intensieve persoonlijke 1 op 1 begeleiding door een talentcoach en wordt een persoonlijk ontwikkelplan opgesteld. Een geïntegreerde aanpak, die een op-maat uitgezette koers oplevert voor de jongeren richting dagbesteding, scholing en/of werk.

Hoe werkt JATIZ

JATIZ heeft een kleine, gekwalificeerde vaste staf en een aantal gemotiveerde vrijwilligers. Zij zijn er 24/7 voor de jongeren. Met expertise, betrokkenheid, maar ook met duidelijke afspraken. Open,  vanuit het hart, zonder vooroordelen. Respectvol, geen ouwe koeien uit de sloot halen, vertrouwen winnen, alle energie richten op de toekomst. Zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de jongeren vergroten en daarmee hun kwaliteit van leven verbeteren.

En JATIZ kijkt naar de opbrengst

In de eerst plaats kijkt JATIZ natuurlijk naar de opbrengst voor de toekomst van de jongeren. Maar de aanpak van JATIZ leidt onherroepelijk ook tot het terugdringen van de maatschappelijke kosten die probleemjongeren met zich meebrengen. Opvang, criminaliteit, detentie, hulpverlening, gezondheidszorg, uitkeringen. Allemaal kosten voor de samenleving. Vooral voor de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg en te maken hebben met bezuinigingen. Samenwerking met overheden en relevante organisaties is dan ook het streven van JATIZ. Om samen te werken aan de zelfredzaamheid van de jongeren en het terugdringen van de maatschappelijke kosten.

Geïnteresseerd? Meer weten? Bel of mail:

Hella Vroegop:
06 - 52896362
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Mariska Raaijmakers:
070 - 3264000
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Partners:            fonds21           rabobank           kansfonds

Sportieve Opening van het Parlementaire Jaar 2017:HVK Logo liggend RGB124353 VL LOGO 2017  37001 EVF Logo CMYK  knltb logo rgb lig  KOMPAN NoPayoff CMYK  LOGO Nieuwspoort 2017 284C4064 Logo MA NL RGB mboRijnland logo kleur RGB    DH NL Rgb Comp   min OCW Logo1RO VJ Logo 2 RGB pos op wit x nl